Libri

Heshtja (Il Silenzio)

Titolo: Heshtja (Il Silenzio)

 «In Sicilia non si ammazza più, e questa è la cosa più grave, il termometro per capire che le cose per la mafia vanno bene. Non si uccide, e tutti pensano che dopo qualche arresto eccellente la mafia sia stata sconfitta. Ma qui lo sanno anche i bambini che quando c'è troppo silenzio è perché gli affari tirano. Ormai le bande hanno imparato la lezione, sanno che il migliore amico può diventare il tuo carnefice e hanno cambiato strategia. Lavorano a compartimenti stagni: se uno si pente può fare arrestare cinque persone, non più cento come prima. Ci vorranno anni prima di capire che sta accadendo, cosa fa la nuova mafia. Le loro parole d’ordine oggi sono riciclaggio, investimenti, negozi, alberghi. E poi la borsa, i grandi appalti, e soprattutto la politica. Prestanome, teste di legno, la verità è che con la mafia si vive tutti i giorni. Può essere il ragazzo secco secco che ti pianta la pistola in faccia, ma più spesso è uno con la pancia e la testa pelata, la cravatta, e nella giacca solo la penna per firmare assegni e atti notarili.
Io su questo avrei una storia da raccontare. Ho quasi quarant’anni, sono un poliziotto, ma questa non è una biografia. Solo un pezzo di Sicilia, e di me, e di tutti noi. Sono un poliziotto. Non proprio uno dei tanti: uno scomodo, così dicono...»

 

 
Copertina ALBANESE

Në Sicili nuk vrasin më, kjo është gjëja më e rëndë, termometri për të kuptuar se për mafien punët shkojnë vaj. Nuk vrasin më dhe të gjithë mendojnë se pas ndonjë arrestimi të bujshëm, mafia u shpartallua. Po këtu, e dinë edhe fëmijët, kur pllakos heshtja, do të thotë se punët ecin për mrekulli. Tashmë bandat e kanë marrë mësimin, e dinë se miku më i mirë mund të kthehet në xhelatin tënd dhe kanë ndryshuar strategji. Punojnë me ndarje hermetike; nëse dikush pendohet, mund të çojë në arrest pesë persona, jo më njëqind si përpara. Do të duhen vite përpara se të kuptojmë se çfarë dreqin po ndodh, çfarë po bën mafia e re. Parullat e tyre sot janë: riciklimi, investimet, dyqanet, hotelet. Pastaj bursa, lulëzimi i ndërtimit, tenderët e mëdhenj dhe, mbi të gjitha, politika. Personat fiktivë, buratinët; e vërteta është se ne jetojmë çdo ditë me mafien. Mund të jetë ai djali thatim, që të drejton pistoletën mu në fytyrë, po më shpesh është ai tipi me bark e me kokën e rruar, me kravatë, që në xhepin e xhaketës mban vetëm stilolapsin për të firmosur çeqe e akte noteriale.
Unë kam një histori të tërë për t’ju treguar mbi këto gjëra. Jam gati 40 vjeç, jam polic, po kjo nuk është biografi. Është thjesht një pjesë e Sicilisë, e imja, e të gjithëve ne. Jam polic. Jo një nga të shumtët: një zevzek, kështu thonë...


HESHTJA
IL SILENZIO

pp. 364; 21,5 cm.
ISBN 978-9928-184-84-9
Prima edizione Ottobre 2021
Editore: Shtepia Botuese Dritan


Tabloja e një mafieje siciliane, që sot punon në hije, veshur me xhaketë e kravatë, nën tingullin e tenderëve të mëdhenj, punëve të pisëta dhe korrupsionit. Nga zëri i një polici, që nuk i lë rehat, fytyra e vërtetë e një bote besnike ndaj vetvetes dhe rregullave të veta, po që të çorienton me aftësinë për t’u rinovuar duke ndjekur rrymën.
Një histori këmbënguljeje dhe zemërimi, për të kuptuar se me mafien jetohet çdo ditë.
“Rrëfimet e një polici
në llogoren siciliane.”
Il Venerdì di Repubblica
“Një libër i egër, pikant, i fortë, pa lustër. Një rrëfim i mbyllur. Një pus pa fund, ku antidoti i dëshpërimit është më shumë kokëfortësia, sesa optimizmi.”
Il Foglio
“Një libër, që do të vërë në siklet shumë njerëz.”
Il Giorno

ACQUISTA LA TUA COPIA DA

LIBRI DI GIANNI PALAGONIA

Ultimi Commenti

 • 12.04.2020 16:25
  berlusconi feccia eterna come chi lo tutela (renzi e grillo) berlusconi feccia eterna come chi lo ...

  Leggi tutto...

   
 • 18.11.2016 18:53
  Il mafioso é semplicemente un lurido delinquente che a causa di uno Stato protettore ed anch'esso ...

  Leggi tutto...

Login Form

Storico Articoli

Powered by mod LCA